Βιομηχανικό κτίριο τυλιγμένο μεταλλεύματα έδωσε βραβείο σε αρχιτεκτόνισσες του ΑΠΘ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017._

Παγκόσμια Διάκριση στον Διαγωνισμό «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARDS» απέσπασαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλίκη Βαϊνά και Ειριάννα Βαϊνα.

 

Βραβεύτηκαν για τη διπλωματική τους εργασία, με τίτλο «MATERIA REDIVIVA: ύλη εκτεινόμενη στον χρόνο». Η εργασία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Student category» μεταξύ 112 συνολικών υποψηφιοτήτων.

 

Η Διπλωματική Εργασία των φοιτητριών εκπονήθηκε, το 2016, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Μαρίας Βογιατζάκη.

 

Τo «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY» είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα για αρχιτέκτονες, φοιτητές αρχιτεκτονικής και ακαδημαϊκούς που προωθεί την ανταλλαγή ιδεών. Από το 2006 έχει διοργανώσει και συμπληρώσει 24 διαγωνιστικούς κύκλους για την ανάδειξη των καλύτερων αρχιτεκτονικών πρότζεκτ. Ο οργανισμός «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY» έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

 

Στον Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 13/2/2017 συμμετείχαν 17 χώρες από όλον τον κόσμο, όπως Λιθουανία, Ινδία, Βραζιλία, Ομάν, Ιράν, ΗΠΑ κ.α.

 

Στην εργασία τους, οι δύο φοιτήτριες, παρουσιάζουν μια κτιριακή κατασκευή που δένει παρελθόν, παρόν και μέλλον,  στο παλιό συγκρότημα παραγωγής αρσενικού του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Το κτίριο παύει να είναι προϊόν μίας μόνο εποχής και ενός μόνο Δημιουργού, αλλά γίνεται αντιληπτό ως ένα ατελείωτο έργο, υπό επεξεργασία, από πολλούς δημιουργικούς παράγοντες.

Στην παρουσίασή τους, το υπάρχον κτίριο «δένει» με μεταλλουργικά κατάλοιπα από την αρχαιότητα, γνωστά και ως σκωριές με βαρέα μέταλλα υψηλής επικινδυνότητας. Το συγκρότημα, στο σενάριο αυτής της διπλωματικής, αναγεννάται χάρη στις δυνατότητες της ίδιας του της ύλης. Οι φοιτήτριες προτείνουν να αδρανοποιηθεί το μεταλλευτικό απόθεμα με χημικές διαδικασίες της Στερεοποίησης-Υαλοποίησης, με αποτέλεσμα την απορρύπανση της περιοχής και ταυτόχρονα τη χρήση του υλικού που θα συμπληρώνει, έτσι, τους ερειπωμένους τοίχους.

Η προτεινόμενη χρήση είναι Κέντρο Υλικών, με ερευνητική δραστηριότητα, βιομηχανική παραγωγή πιλοτικής κλίμακας, υλικοθήκη και εκθεσιακό χώρο με υποστηρικτικές χρήσεις. Χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό εργαλείο της προσομοίωσης ρευστού για να επιτευχθεί η ροϊκή μορφή.

 

Η Αλίκη Βαϊνά αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ τον Απρίλιο του 2016 και τώρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. H Ειριάννα Βαϊνα αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ το 2016 και τώρα εργάζεται για πρακτική άσκηση στο Παρίσι.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον φορέα και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού: http://worldarchitecture.org/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s